Site icon Uğur Samsa

Flickr Slideshow

Eğer fotoğraflarınızı Flickr‘da depoluyorsanız ve web sitenizde bu fotoğrafları slayt olarak göstermek istiyorsanız “Flickr Slideshow” işinize yarayacaktır. Eğer Flickr hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız daha önce yazdığım Flickr yazısını okumanızı tavsiye ederim.

Gelelim slaytları nasıl sitemize ekleyeceğimize. Sitemizde slayt gösterimi için bize gerekli olan küçük bir kod parçası. Fakat istediğimiz fotoğrafları slayt haline getirmek için bazı değişiklikler yapmamız lazım.

<iframe align=”center” src=”http://www.flickr.com/slideShow/index.gne?group_id=&user_id=16833066@N05&set_id=&tags=tasarruf” frameBorder=”0″ width=”460″ height=”425″ scrolling=”no”></iframe>

Sitemize Flickr fotoğraflarından oluşan slayt eklemek için yukarıdaki kodu kullanıyoruz. Gelelim istediğimiz fotoğrafları nasıl göstereceğimize. Öncelikle yukarıdaki kodda görünen “user_id” kısmını değiştirmemiz lazım. “12345678@N00″yazan id’nin yerine kendi Flickr id’mizi eklemeliyiz. Eğer kendi id’nizi bilmiyorsanız dert etmeyin. Bunun için bir site yapılmış. Idgettr sitesine giderek kendi id’nizi kullanıcı adınızı yazarak öğrenebilirsiniz.

Kendi fotoğraflarınız dışında bir gruba ait fotoğrafları slayt yapmak içinse “group_id=” kodunun hemen yanına grubunuzun id’sini giriyorsunuz.Aynı şekilde eğer bir kategoriye ait fotoğraflarınızı slayt yapmak istiyorsanız “set_id=” kısmına kategori numarasını eklemelisiniz.

Yukarıdaki örnekte görünen user_id bana ait. Oktay Usta Yemek Tarifleri sitemde kullanmak üzere bir slayt oluşturdum. Bu sayfada slaytı görebilirsiniz. Bu slayta sadece bir tarife ait fotoğrafları ekledim. Bunu da tasarruf etiketini kullanarak yaptım. Yukarıdaki örnekte görüldüğü gibi tags=tasarruf kodu var. Bu kod benim hesabımdaki tasarruf etiketli tüm fotoğrafları listelememe yarıyor. Tasarruf etiketini sadece o tarife ait fotoğraflarda kullandığım için amacıma ulaşmış oluyorum.

Şimdi de başka bir örnek yapalım. 1. İzmir Blog Yazarları toplantısında çektiğim fotoğrafları kategorilemiştim. Şimdi onları sitemde nasıl yayınlayabileceğime bakalım. http://www.flickr.com/photos/ugursamsa/sets/72157604624004576/ adresinde de görüldüğü gibi bu kategorinin set numarası  “72157604624004576”. Şimdi bunu kod içinde kullanalım.

 <iframe align=”center” src=”http://www.flickr.com/slideShow/index.gne?user_id=16833066@N05&set_id=72157604624004576″ frameBorder=”0″ width=”460″ height=”425″ scrolling=”no”></iframe>

En üstteki kodda görmeniz için gereksiz kodları silmemiştim. Bu kodda ise sildim. “tags” ve “group_id” kodlarını kaldırdım. “set_id=” kodunun yanına ise set numarasını ekledim. “width” ve “height” kodları ise slayt gösterisinin enini ve boyunu belirlememize yarıyor. Boyutları da istediğimiz gibi ayarlayabiliyoruz. Şimdi de yukarıdaki kodun sitemizde nasıl görüneceğine bakalım.

Yukarıdaki kodlar wordpress’de sorun yaratabiliyor. Bu yüzden wordpress kullanıcılarına Kumara Sastry’ın eklentisini öneriyorum : Flickr Slideshow plugin for WordPress

Kaynak : Embedded Flickr Slideshows

Exit mobile version