Uyurken neden kilo veriyoruz? Ne zamandır aklıma takılan bu konuyu araştırıp bloga da yazmak istedim. Genelde gece yatmadan önce tartılıyorum, sabah kalktığımda da 500-600 gram kadar kilo vermiş oluyorum. Peki bu aradaki fark neden kaynaklanıyor? Araştırdığım kadarıyla sonuçlara göz atalım.
Uyurken neden kilo verilir?
Vücudumuz gün boyunca kalori yakmaktadır. Dinlenirken hatta uyurken de kalori yakmaya devam etmektedir. Bu yüzden gece tartılıp sabah kalktığımızda arada fark oluşmaktadır. Bu fark vücudun rutin işleri olan kan dolaşımı, hormon seviyelerinin ayarlanması, organlarımızın çalışması, hücrelerin büyümesi ve onarılması gibi aktiviteleri gerçekleştirirken kalori yakmasından kaynaklanmaktadır.
Uzmanlar genelde günlük 2000 kalori kadar almamızı tavsiye ediyorlar. Tabi ki bu kişiden kişiye göre – kilo, boy, yaşa göre – değişiyor. Gün içerisinde yaptığımız işlere göre yaktığımız kalori de değişiyor. Yine az önce saydığımız etkenlere göre değişiklik gösterse de bir kişi uyurken 1 saatte ortalama 55 kalori yakıyor. Yani 7 saat uyuyan bir kişi ortalama 400 kalori yakmış oluyor. Bu da sabah kalktığımızda az kilo olarak karşımıza çıkıyor.
Ayrıca bir araştırmadan da bahsetmek istiyorum. Ulusal Klinik Sağlık Merkez Enstitüsü bir araştırma yapmış ve bu araştırmanın sonucunda 18’ºC de uyuyan insanların, 23 ºC’de uyuyan insanlara oranla % 7 daha çok kalori yaktıkları belirlenmiştir. Soğuk bölgelerde yaşayan insanlar %7 daha fazla zayıf olabilirler diyebilir miyiz? (:
Fotoğraf : Flickr – Andrew Roberts