Birleşik yazmaya alışık olduğumuz bir diğer kelime de ‘Hoşça Kal‘. Yazılışı ayrı olan hoşça kal‘ı genelde birleşik yazıyoruz. Günlük hayatta sık sık yanlış yazdığımız çoğu kelimenin yanlış yazılışı bize doğru gelmeye başlıyor zamanla. Ardından doğru yazılışını gördüğümüzde şaşırıyoruz.
Hoşça kal‘ın TDK’de ne anlama geldiği yazılmamış. Hoşça kal, birinden ayrılırken söylenen, kişinin bizden ayrı olacağı süreçte mutlu vakit geçirmesini istediğimizi belirten bir söz öbeği.
Çok işime yaradı, yani; bunu bilmiyordum. Doğrusu : Sağ Ol yazısı yazmış mıydın ? Yoksa ben mi yanlış biliyorum ? :)
İşte böyle yazılar bekliyoruz :P
Hüseyin :) ‘Sağ ol’ da aklımda, onu da yazacağım bir ara ama araya başka yazılar girsin hep ‘doğrusu’ olmaz diye bekliyorum :)
genelde bu tür kalıplar birleşik yazılıyor sanıyordum. İki sözcüğü ayırınca birbirinden anlam açıkça belli oluyor ama o bir veda kalıbı diye günaydın gibi birleşmiş sanıyordum.
Demek ki yanıldım ;) bilgi için teşekkürler uğur..
hayırrrrr
tfk kurumunda yazıyorrr
hoşçakal birleşik yazılır
her kim yazmışsa önce araştırsın!!!
kalıplaşmış sözcükleri ayırmak ne kadar doğru.. ayrıca süpriz kelimesinin sürpriz’e çok saçma. okunduğu gibi yazılır. ünsüzlerin yanyana durması çok gereksiz.
Bu benim okulun açıldığı gunu verilen ilk ödevim
http://tdk.gov.tr/index.php?option=com_atasozleri&view=atasozleri&kategoriget=atalst&kelimeget=ho%C5%9F%C3%A7a&hngget=tam
Yukarıdaki linke tıklayarak da görebileceğiniz gibi, hoşça kal yazımda da belirttiğim gibi yazılıyor.
Alev Hanım, araştırma yapması gerken sizsiniz :)
Mehmet Bey, bir tane doğru vardır. Ben bunu ayırmak istemiyorum diyerek kelimeleri kafamıza göre yazamayız.