Büyük projelere her zaman hayran kalmışımdır. Bu projelerden bazıları tartışmasız başarılı sonuçlar verecek muhteşem projelerdir. Bazıları da Çin’deki Three Gorges (Üç Geçit) Barajı gibi daha yapımına başlanmadan büyük tartışmalara yol açar. Sizlere tartışmasız bir projeyi, Marmaray‘ı anlatacağım.
Marmaray bittiğinde karadaki demir yoluyla birlikte uzunluğu 76 km olacak ve 39 istasyon ile hizmet verecek. 76 kilometrelik bu yolun tamamı yeni değil. Eski tren yolları da düzenleme yapılarak Marmaray’la birleşmiş olacak.
Bu fikrin temeli çok eskilere, 1860 yıllarına dayanıyor. O zaman da deniz tüneli projesi düşünülmesine rağmen (Marmaray projesi kadar gelişmiş olmasa da fikir yakın) projenin hayata geçirilmesi 21. yüzyılın başlarını buluyor. Marmaray’ın yapımına 1980’lerde karar veriliyor ve çalışmalar başlıyor. 1987’de elde edilen raporlara göre anahatlar belirleniyor ve 1998 yılında kağıt üzerindeki tüm hazırlıklar tamamlanıyor. Marmaray’ın fiziksel olarak yapımı ise 2004 yılında başlıyor. Dünyanın en büyük altyapı projelerinden biri olan Marmaray’ın ülkemde yapılıyor olması beni mutlu ediyor. Marmaray’ın İstanbul’un trafik probleminin çözümüne de katkıda bulunacağı şüphesiz fakat burada halka yani bizlerebüyük görev düşüyor : otomobilden uzak durmak ve toplu taşıma araçlarını kullanmak. İstanbul’da kara yolu kullanımının %90 olduğu düşünülürse bu oranı düşürmek yetkililerin elinde olduğu kadar bizim de elimizde.
Marmaray kendisini tercih edenlere ayrıca zaman kazandıracağı için tercih edileceğini düşünüyorum. Halkalı – Gebze arasındaki ulaşımı sağlayacak olan bu proje şu anda yaklaşık 180 dakika olan mesafeyi 105 dakikaya indirecek. Kızılçeşme’den yer altına inecek olan trenler Söğütlüçeşme’den çıkacak.
Proje şu anda yapım aşamasında. 2009 olan bitirme tarihi 2011 yılına ertelendi. Toplam uzunluğu 1400 metre olacak olan tünel aynı zamanda 70 metre derinlikle dünyanın en büyük batırma tüneli. Tüneli oluşturacak olan 11 tüpten 6’sı şu anda yerleştirilmiş durumda. Diğerleri de zamanla eklenecek. Tüplerin üretim süreci de asımsanacak bir süreç olmadığı için daha kısa sürede bitirmek zor görünüyor. Tüpler denize indirilirken denizde yüzebilmesi için 2 ucu da çelikle kapatılıyor ve yerine böyle daha rahat yerleştiriliyor. Uçtaki çelikler ancak tünel tamamlandığında kaldırılacak.
Tüm bu çalışmalar bittiğinde ve Marmaray tam randımanlı çalışmaya başladığında (2015 diye tahmin ediliyor) saatte 150.000 kişi taşıyacak. Şimdiden İstanbul’a ve Türkiye’ye hayırlı olsun.
Kaynaklar;
http://www.marmaray.com.tr/ – Fotoğraf kaynağı aynı zamanda
GEO dergisi haziran sayısı
Websiteleri bu kadar büyük projeye göre bana göre hiç mi hiç layık değil.
kızılçeşme, söğütlüçeşmeyi bilmeyenler için yazayım; kabataş ile beşiktaş arasında bir yerden girecek, üsküdardan çıkacaksınız. ya da tam tersi…
Geçen gün bir dergide 9. tünelin de batırıldığı ve 2 tünelin kaldığı söyleniyordu. Hangisi doğru acaba?
nanotürkiye, son basın açıklamasında 06.08.2008 tarihinde 9. tünelin de batırılacağı belirtmiş. büyük ihtimal batırılmıştır. Web sitesinde ilerlemeyi gösteren küçük bir uygulama olsa iyi olabilirmiş.
Ozan Karademir, demek istediğini tam olarak anlamadım.
Gerçekten güzel bir bilgi oldu. Bende üşeniyordum araştırmaya :) Bu arada “projenin hayata geçirilmesi 22. yüzyılın başlarını buluyor.” demişsiniz de daha 21’e yeni girdik :)
Ahmet, dikkatli okuyucunun hali bir başka oluyor :) Teşekkürler yorumun için.
Marmaray projesi şu anda durdurulmuş. Durdurulma nedeni ise bir bölümü için ruhsat alınmamış olması.
Proje yetkilileri ise bu projenin su altı ulaştırma projesi olduğunu ve bunun için ruhsata gerek olmadığını söylemişler.
Ben 40 yildir avrupadayim böyle muhtesem bir proje görmedim. heryil izine gittigimde bir iki günümü ayirip calismalara bakiyorum, bitecegi günü iple cekiyorum. insallah acilisinida görürüm.ülkemize hayirli olsun.