Sinema & Fotoğraf

Canon Eos 350D

canon eos 350 d
canon eos 350 d

Uzun süredir fotoğraf makinesi sahibi olmayı planlıyordum. Bu süre zarfında bir çok profesyonel makineyi inceleme-araştırma fırsatım oldu. Tam bu arada Süleyman Sönmez‘e teşekkür etmem gerekir sanırım. Alacağım makineye karar vermek gerçekten zor oldu. Bu yazıda benim gibi kararsız kalanlara fikir vermesi açısından bir şeyler karalayacağım.

Resmin kaynağı : Canon Eos 350D – Flickr

Makine araştırması yaptığım zamanlara dönersek önümde alabileceğim çok sayıda makine yoktu. Aslında iyi ki yokmuş yoksa karar vermem daha zor olacakmış. Düşündüğüm makineler Nikon D40, Nikon D40x ve Canon Eos 350D idi. Uzun araştırmalar sonucunda Nikon’lardan vazgeçtim. Nedeni; ikisinin de netlik motorunun makine üzerinde değil de objektif üzerinde olmasıydı. Peki bunun dezavantajı var mıdır? Varsa nedir? Netlik motorunun objektif üzerinde olması çok nadir karşılaşılan bir durum. Nikon’un çok az modelinde netlik motoru objektif üzerinde. Bu yüzden yeni bir objektif alırken önünüzdeki seçenek sayısını daha makineyi alırken azaltmış oluyorsunuz. Sadece seçenek sayısı değil problem. Aynı zamanda fiyatı da yükseltmiş oluyoruz. Yani netlik motoru objektif üzerinde bulunan objektifler daha pahalı. Eğer bunu bir sorun olarak görmüyorsanız ya da zaten ileride objektif değiştirmeyi düşünmüyorsanız Nikon’ları da tercih edebilirsiniz. Ayrıca objektif değiştirmeyi düşünmüyorsanız size diğer makineler de yetecektir ( Piyasadaki profesyonel olmayan herhangi bir dijital makineden bahsediyorum ). Diğer makineler hakkında daha fazla yorum yapmayacağım. Gelelim Canon Eos 350D’nin özelliklerine.

Canon Eos 350D

Makinenin ağırlığı objektif hariç 485 gram. Yani diğer profesyonel makinelere göre hafif diyebiliriz. Saniyedeki çekim hızı ise 3 kare. Canon’un resmi sitesinde bu hızın saniyede 14 kareye kadar çıkabildiği belirtilmiş. Ben henüz detaylı incelemelerde bulunamadım ama çok hızlı çektiği söyleyebilirim. Zaten profesyonel makinelerin sizi kendisine bağlayan en büyük özelliklerinden biri bence bu. Çünkü hızlı çekimlerde fotoğraf çekmenin o muhteşem tadına varıyorsunuz. Teknik detay isteyenler aşağıdaki özellikleri inceleyebilirler. Yok ben yorum istiyorum diyenleri yazının devamına alayım.

* 8.0 Mega efektif piksel
* Canon’a özgü DIGIC II işlemci
* 7 nokta AF
* 30-1/4000sn enstantane hızı
* 100-1600 arası ASA hızı
* Adobe RGB ve sRGB renk uzayı
* 35 noktadan ölçüm
* Saniyede 3 kare çekim hızı (14 kareye kadar çıkabilir)
* RAW formatta çekim
* JPEG maks. Dosya boyutu:3456×2304
* Canon yazıcılardan direkt baskı imkanı
* 24 ayarla 9 isteğe bağlı ayar
* USB 2.0 bağlantı
* Video çıkışı (PAL/NTSC)
* Compact Flash Type I/II (Microdrive uyumlu)
* 2GB kart desteği
* 600 kare pil ömrü (20°)
* Canon EF ve EF-S lenslerle uyumlu
* Gövde ağırlığı : 485gr

Daha fazla detay isteyenler dosyayı indirebilirler : Canon Eos 350D Teknik Bilgiler

Makinede beni en çok şaşırtan özellik ise fotoğraf çektiğim sırada ekranda görüntünün olmamasıydı. Ayarlara girip ekrana görüntü gelmesini sağlamak için bayağı uğraştım ama olmadı. Sonunda böyle bir özelliğin olmadığını öğrendim. Biraz burukluk yaşasam da olaya hemen iyi yanından baktım. Zaten fotoğraf çekmenin bir büyük zevki de vizörden (bakaç) bakmak. Böylelikle vizöre daha kısa sürede alışacaktım.

Olaya profesyonel yaklaşmayan birçok kişinin ilk soracağı soru makinenin kaç megapiksel olduğudur. Yukarıda teknik detay bölümünde de yazdığı gibi makinede 8.0 Mega efektif piksel bulunmaktadır yani makine 8Mp. Burada biraz bilgi vereceğim bilmeyenler için. 8Mp demek makinede 8 milyon sensör var demektir. Sensör ise fotoğraf çektiğimiz anda her bir pikseli (noktayı) dijital ortama aktaran araçlardır. Sensörlerin kalitesi aynı zamanda fotoğrafın da kalitesini belirlemektedir. Yani 8 megapiksellik bir profesyonel fotoğraf makinesi ile aynı megapiksele sahip sıradan bir dijital makineyi aynı kefeye koyamayız. İkisi de aynı kalitede fotoğraf çeker diyemeyiz.

Canon Eos 350D modeli ile birlikte kit (set) olarak gelen objektif (lens) ise 18-55mm lens. Dolayısıyla bende de bu objektif bulunmakta. Bu objektif ile günlük hayatı fotoğraflayabiliriz. Hatıra fotoğrafları dediğimiz fotoğraflar çekebiliriz. Daha profesyonel ve bir alana yoğunlaşmış fotoğraflar içinse yeni objektifler almalıyız. Mesela bir futbol müsabakasında fotoğraf çekmek istiyorsak dar açılı objektif almalıyız. Sayısal değer vermek gerekirse 70-200mm bir objektif işinizi görecektir. Bu bölümü şimdilik burada kesiyorum çünkü ileride bu konularla ilgili daha detaylı yazılar yazmayı planlıyorum.

Makinenin beğendiğim diğer bir özelliği ise dioptre ayarı. Nedir bu dioptre ayarı? Eğer gözlük kullanıyorsanız ve gözlükle fotoğraf çekmek zor geliyorsa gözlüğünüzü bir kenara bırakıyorsunuz ve dioptre ayarını kendinize göre ayarlıyorsunuz. Ardından vizörden baktığınızda kadrajdaki görüntünün net olduğuna şaşırıyorsunuz. Yani bir nevi araya gözlük koymuş oluyorsunuz ama sizi rahatsız etmeyen bir gözlük.

Canon Eos 350D’lerde makine ile birlikte orijinal bataryası ve şarj aleti geliyor. Tam dolu batarya ile ortalama 500-600 fotoğraf çekmeniz mümkün. Eğer ıssız bir adaya çekime gidecekseniz yanına alacağınız üç şeyden biri mutlaka yedek batarya olmalı.

Canon Eos 350D cephesinden anlatacaklarım şimdilik bu kadar. Fotoğraf kategorisinde anlatacaklarım teknik detaylarla ve çektiğim fotoğraflarla devam edecek.

Kaynaklar;
Sönmez, S. – Fotoğrafçılığın Sırları 1
Canon Türkiye
Canon Eos 350D Ürün İncelemesi

Related posts
Sinema & Fotoğraf

Yüreğine Sor

Bugün Cevahir AVM’de ‘Yüreğine Sor’ sinema filminin galasındaydık. Öncelikle…
Read more
Sinema & Fotoğraf

Mahşerin Dört Atlısı

Dün Mersin Cinebonus’ta Bulut, Can ve Çağlar ile Mahşerin Dört Atlısı filmini izlemeye…
Read more
Sinema & Fotoğraf

Slumdog Millionaire - Milyoner

Son haftalarda bol bol sinemaya gidiyor, olmadı evde ya da arkadaşlarda filmler izliyorum. 4 gün…
Read more

11 Comments

Comments are closed.