Feedburner site/blog sahiplerine çeşitli hizmetler sunan bir servis. Sitenize e-posta ile abonelik, RSS aboneliği ya da her ikisini birlikte sunuyor. Bu yazımda Feedburner servisini kullanarak en yüksek abonelere ulaşan 5 siteyi burada sizlerle paylaşacağım. Bahsedeceğim abone sayılarının e-posta abonesi + RSS abonesi olduğunu hatırlatmak isterim.
1 |
1.764.000 |
|
2 |
1.032.000 |
|
3 |
911.000 |
|
4 |
578.000 |
|
5 |
545.000 |
İlk sıralardaki sitelerin çoğu teknoloji üzerine siteler. Teknolojiyle ya da internetle alakalı kişilerin RSS servislerini daha çok kullanmaları bu sitelerin üst sıralarda yer almalarında büyük bir etken. Tabi bu etken tek başına yeterli olmuyor. Bunun haricinde beşinin de ortak özelliği orijinal içeriğe sahip siteler olmaları. Engadget, TechCrunch ve Boing-boing teknoloji içerikli siteler. Daily Kos haber içerikli bir site. Daily Kos’un günlük ziyaretçi sayısı 1.000.000 civarlarında oluyor. Aradan sıyrılan bir diğer site ise Simply Recipes. Simply Recipes ise yemek tariflerinin ve önerilerin bulunduğu, kullanıcılarının %82’sini bayanların oluşturduğu bir yemek sitesi. Bu sitenin nasıl bu kadar çok aboneye ulaştığını anlamak için Oktay Usta Yemek Tarifleri‘ne göz atmamızda fayda var.
Oktay Usta Yemek Tarifleri sitesini yaklaşık 3 ay önce açtım. Şu anda 1300+ abone sayısına sahip bir site oldu. Simply Recipes sitesi bu durumun sadece Türkiye’ye ait olmadığının bir göstergesi. Hiçbir zaman bitmeyecek sayılı sektörlerden biri yemek sektörü. Bu, internet dünyasında da kendini gösteriyor.
Türkiye’deki genel duruma bakacak olursak maalesef durum pek iç açıcı değil. Türkiye’de RSS kullanımı oldukça düşük. RSS hakkında detaylı bilgi almak isteyenleri şöyle alayım : RSS nedir?
Türkiye’de en çok RSS abonesine sahip site bildiğim kadarıyla Arda Kutsal‘ın Webrazzi‘si. Ferruh‘u da ikinci sıraya koyabiliriz galiba diye yazıyordum ki sayılara bakınca Oktay Usta Yemek Tarifleri‘nin abone sayısının Ferruh’u geçtiğini gördüm.
Burada değinmediğim ve sizin bildiğiniz yüksek abone sayısına sahip siteler (Türkçe ya da yabancı içerik) varsa lütfen yorumlarda belirtin. Umarım Türkiye’de de tablodaki rakamlara ulaşan siteler görebiliriz.
Uğurcum birde burak.com varki RSS abonesi 30.000 üzerinde yanlış duymadın gidip bakabilirsin :)
Aaa evet :)
Bugün iPhone ile ilgili videosunu izlememe rağmen unutmuşum burak.com’u. Blog Ödülleri’nden önce bloguna girmişliğim vardı ama takipçi sayısına dikkat etmemiştim. Süleyman abi (Süleyman Sönmez) yazmıştı 30.000’in üzerinde diye :)
Yazıyı değiştirmeyeyim şimdi. Yorumlar da yazının devamı niteliğinde. Hatırlatma için teşekkürler Yavuz.
Blog konferansında sırrını açıkladı ama ben bişe anlamadım dediklerini de yapamadım açıkca belirteyim :)
:) Yapma Yavuz ya. Hiç mi kalmadı aklında. Merak ettim şimdi :)
Bu arada son pagerank güncellemesinde değerini 8′e çıkaran http://www.mmistanbul.com‘un da 1864 abonesi varmış.
Ben izah edeyim. Sitenizin RSS yayınını eğer çok büyük RSS hizmeti veren yerler tavsiye ediyorsa mesela Google igoogle
https://www.google.com/ig
ile tavsiye ediyor, Netvibes gibi servisler de var, işte bunlar sizi tavsiye ediyorsa bir anda RSS yayınınız deneyenler sizleri seçiyor.
Unutmadan bir de burak.com İngilizce yayına başlamış halen bazı haberleri İngilizce.
Düşününce eğer Güneşin Tam İçinde baştan sona İngilizce olsaydı bu konu yoğunluğuyla RSS abonemiz ne olurdu bilmiyorum. :)
Hocam dediğiniz gibi bir durumda birden patlama yaşanır herhalde ki bunu burak.com’da görüyoruz :) Daha çok kişiye ulaşmanın yolunu sadece SEO’da aramamak lazım o zaman.
Güneşin Tam İçinde İngilizce olsa daha çok kişiye ulaşırdınız ve Adsense haricinde reklam alma olasılığınız yükselirdi diye tahmin ediyorum. 125×125 reklamlar sitenizde yer alırdı :)
Süleyman Hocam senin sitenin abone sayısını öğrenebilir miyiz?
Şu an FeedBurner 350 diyor ama benim hatam. :) RSS i yeterince öne çıkarmıyorum. Çok geç koydum simgelerini.
Daha yeni yeni yazılarımda dikkat çekmeye başladım. Her gün yeni kişiler ekleniyor. Bakalım nasıl bir çizgi çizecek? İngilizce biliyorum ama sitemdeki kültürel yazıları yazarken bazen Türkçe en uygun terimi ararken, İngilizce kusursuz bir entelektüel dille yazmak hiç kolay değil.Dolayısıyla daha profesyonel bir tercüme hizmeti ile düşünebilirim siteyi İngilizce yayınlamayı.
Hocam tercüme hizmeti alırsanız daha rahat edersiniz. Türkçe makaleler için o kadar uğraşıyorsunuz bir de İngilizce’ye çevirmekle uğraşırsanız çok yorucu olur. Tüm bunların ötesinde tercüme hizmeti için sponsorlar bulmak şart :)
800 küsür ile ben de iyi bir çıkış ivmesi kazandım.
Hatta bir de şu Feedburner da e-posta onayını unutanlar olmasa şu an 3000 i bulmuştum :)
Bu arada yemek tarifleri sitesini tebrik ederim.
Ben de seni tebrik ederim Erdal. Çok iyi bir sayı 800. Dediğin gibi onaylama sorunu da dahil olmak üzere, benim de belirttiğim bazı sorunlar. Onlar da çözümlenirse daha iyi şeyler olacak inşallah.